Friday, 30 March 2012

Cineworld MOMENTO

Posted by AnA_dew at 3:55:00 am 8 please drop your piece of mind here
Cineworld

Assalamualaikum n hoyla..

Skang da nak masuk weekend..So,ape yg you all buat untuk spend your time? Ana memang excited sgt2 bile weekend ni!Selalunya, mesti da de list panjang nak wat macam2 for the whole weekend.. Lagi2 bile de peluang duduk negara org ni,kenalah rajin explore kan? Barulah luas pandangan & tambah pengalaman...x gitu?hehehe...
Tapi kalau nak cite sume yg de dalam list Ana tu kang,x cukup pula 1 entry ni..So,ana nak start cite pasal building dekat depan umah Ana dulu.

Pe pula relation building depan umah dengan cite ni Ana?

Sabo..sabo..hehe..Cani cite die.Umah Ana kat Glasgow ni betul2 dekat city centre. Tak cayo? Ha..Sile tengok gambar di bawah ye..

Ha..Inilah view kat bawah umah Ana. Kalau tak dengar bunyi kenderaan lalu lalang tu,must be something wrong somewhere..hohoho..

So, cite sebenanye cani (dari tadi tak cite2 gak..hewhew..),depan umah Ana ni, de cinema! Yes my dear friends..Cinema babe~ cinema..yehoooo..yabedabedoo. Cineworld name yg diberi. Bahagia sungguh hati ini bile umah depan panggung wayang!haha..Ok Ana,please stop that..For your info,umah Ana de TV.Tapi tak pernah pasang sebab malas nak bayar lesen tv.Oh ye,kat sini kena bayar lesen tv Ok? dah r kena bayar lesen,kena bayar bulan2 utk channel lagi mcm Astro tu. Tak mampu den do!hahaha..Ley je kalau tak nak bayar utk channel tu,then you have to watch such a boring Scottish movie larh..yucks!!dont want..dont want..In conclusion (chewah), Cineworld ini menjadi TV theater paling berjaya sekali for me & my housemate!harharhar..

Nampak tak de tulisan merah putih tu?
Persembahkan-->Cineworld
(da macam menang award pula..=p)

Ha.. Besar tak cineworld ni? Tinggi woo building die. Nampak tak glass a.k.a windows building ni? Situlah tempat favourite Ana. Sebab di sebalik glass tu, de escalator yg menghubungkan tingkat paling bawah ke tingkat paling atas (ayat takleh skema lagi ke?).Bile tengah stress2 dengan kerja architecture,Ana sanggup naik escalator ni even screen for the movie dekat tingkat paling atas. The reason is,rase macam amaze stiap kali tgk view of Glasgow from the glass smbil enjoy the momento utk menghabiskan journey ke screen yg sepatutnya (drama r ko ni Ana).haha..Who cares? As long as Ana tak susah'n sesape utk buat diri sendiri happy.

Ana,please stop writing nonsense!hehe..haip2..roger2.

Ini entrance cineworld yg biasanye busy pada hari Rabu.
(sesape yg pakai line tepon Orange,ley dapat buy 1 get 1 free ticket pd stiap hari Rabu)

Oh,Ana selalunye akan usha line queue panjang @ tak through my flat's window je. Based on my research (chewah), line akan panjang pada hari Rabu (reason seperti gmbar di atas) & weekends time tengah2 bulan sbb time ni,mat saleh takde duit nak spend dekat club2..So,dorg pun mengisi ruang yg de di cineworld ni.hoho..

Pe yg bestnye cineworld ni compare dgn cinema kat Msia?

1. Ade unlimited card

Apekah itu? Card credit kah? Matric card kah?haha.Lebey kuranglah. Just dengan bayar through debit card for 14.99gbp/month, dapat enjoy tengok movie dgn unlimitednye kawan2!!!!! Hello,tengok 3 cite je,da dapat cover harga yg bayar tiap2 bulan tu. Kalau sebulan tengok nak dekat 10 cite,tak ke untung namenye??? Sgt untung babe! Ini namenye pelaburan yg berjaya..haha..Ana rase,kalau akak2 n abg2 cashier tu bagus memorynye,confirm muka ni da kena cop as minah wayang.huhu..(budget famous). Nak tau cara card ni function? Well,just g kat kaunter, swap kat tempat card bile de lampu kuar, dapat ticket & then just enjoy your movie. As simple as that...kelasssss kan?hehe.. Card die pun comey! Tak caye? Tengok nih..

Ala tomey2 gambar tu..eyh?..hehehehe...
2. Free seated

Part ni paling Ana gemarlah!hehe. Ley duduk mane2 kite nak as long as tak duk bersila atas lantai @ tangga cinema,k?hehe.. Kalau Ana nak tengok cite yg memang tgh hot time tu a.k.a yg agak2 akan full house, Ana akan datang awal2 & cop tempat yg bestlah. Ana suke duduk tengah2. You all cane pula? Kalau da janji dengan member2 nak tengok wayang berjemaah, kitorg yg datang awal ni akan pasang strategi utk cop tempat. Besenye, kitorg letak segala pe yg de bawa kat sume kerusi2 yg nak dicop tu! Contohnye mcm jacket,plastic,beg & jg diri sendiri..Memang terbaik wa cakap sama lu.huhu..So, tak perlu risau klau anda rendah, & tetibe de umat mnusia yg tingginye umakai duk depan anda dlm cinema. Tak perlu teleng2'n pale anda utk tengok cite. Just simply bangun, & tuka tempat duduk anda. Sekian,settle masalah anda. As simple as that..hoho..

3. Tak perlu takut kalau datang lambat 1/2 jam

Kenapa pula? Akan ade org tolong pause movie utk anda ke?hehe..Oh tidak..Sebabnye,kat sini iklan & trailer before movie start will be plus minus 1/2 hour. Cani, kalau you all beli ticket for movie at 5pm, the movie will actually started at 5.30pm @ even later. So, no need to rush. Anda ley g toilet @ beli popcorn dgn tenang before movie start. Tak perlu lagi tanya member pasal permulaan movie yg anda terlepas..hoho.. Another reason anda tak perlu takut datang lambat is, the list of time for movie besenye sgt2lah banyak! Gap setiap 15-30 min besenya. So,klau terlepas pukul 5,ley je beli yg pukul 5.15.Ape de hal?haha..Best kan?

4. Ley bawa makanan dari luar masuk

Pernah one day ni,Ana teringin sgt nak minum Chocolate cream frappuccino Starbucks. Tapi movie da nak start ni. So,pasrah jelah bawa air ni masuk cinema. Bile nak masuk screen,tetibe kena tahan dgn staff kat situ. Ana pun cepat2 sedut air tu sebanyak mungkin (ngilu gile kot sbb sejuk!)sbb budget air tu mesti kena buang. Sekali,staff tu nak bagi barang Ana yg jatuh daaa (penat je cemas.haha). Staff tu siap cakap, 'enjoy your drink,miss' lagi..perghhh!! Cool gile kot! So, pe lagi..Dah kate umah depan cineworld. Angkut segala makanan dari umah ke cineworld r pastu nampaknye. Belacan je tak pernah bawa lagi. Kang tak pasal2 de mat saleh pengsan pula dalam tu.hahahaha..

Tapi...de juga benda yg pelik Ana jumpa kat cineworld ni!

1. Popcorn masin yo!

Ha, penah rase? Trylah rase klau nak tengok muke berubah jadi sikit lg macam ni..

Brrrr...Masin yo!!!

Ana da taubat takmo rase da popcorn masin ni!!hahaha.. Dulu rase pun by accidentally. Cite die cani, time tu Ana 1st time melawat cineworld ni. Terkocoh-kocoh beli popcorn sebab ingat'n cite da start (da lambat 15 minit dari movie time). Bile da duduk, dengan excitednye menghulur tangan ke dalam bungkusan popcorn, tetibe, mukaku berubah menjadi seperti di atas! AHahahahahaha..Masin gile2 kot..euuuuww..euuuwww.. Apolah tokak mat saleh ni ha. Sapolah pencipta popcorn masin ni? Cubo btau den ckit.hahaha.. Tak dapat diterima dek akal & deria rasa Ana. Tros membazir 1 bungkus popcorn sekaligus memberi kenangan yg masin utk Ana as for the 1st time watching movie in the cineworld..ehehe..

Ini sahaja celotehku pasal wayang kat sini (ini saje? padahal da pjg gile x hengat!)..haha..Hope you all will enjoy your weekend and spend time wisely.

Aligato'.adios~

Friday, 23 March 2012

Bad mood MOMENTO

Posted by AnA_dew at 1:31:00 pm 6 please drop your piece of mind here
Awk pernah jadi macam ini?


Rase macam sume benda dlm dunia ni membosankan?
Atau macam ini?


Eyh, rase macam sumorg nak cari gado dgn aku nih!
Mungkin macam ini?


Tak boleh benti dari kerut kening dari pagi sampai ke malam?
Last but not least,rase macam ini?


Ape pandang2? de tak puas hati ke??
Kalau awk2 pernah rase macam ini, awk mungkin nak bace ape yg Ana nak btau pasni..

Ni cara2 ana overcome perasaan 'bad mood' ni. trylah..mane tau b'kesan pula kat awk kn?hehe...


1. Tarik nafas dalam2,pastu hembus


Jgn pula tak lepas2 nafas tu macam ni!haha..


2. Bawa diri sorg2 ke satu corner jap
   (ni penting utk mengelak'n mengamuk x tentu pasal)


Nak bawa diri pun,kena de gaya babe!haha...


3. Tengok benda yg lawak2,pastu gelak sampai rase sakit perut
   (mungkin kawan awk takut utk dekat dgn awk time ni)


Dak botak ni mampu wat Ana gelak sampai guling2!hahahaha~>_<'
4. Senyum, tak perlu kata apa2..
   (Dapat pahala wooo)


Alolo..tomeynye!!!~


5. Kalau tak berkesan juga, silalah mengaji sampai rase tenang




Good luck & Gambate kawan2!>_<

Aligato'..tata~

Thursday, 22 March 2012

De' Clique MOMENTO

Posted by AnA_dew at 1:59:00 am 6 please drop your piece of mind here
Assalamualaikum..hoyla..


Awk tengah watpe tu?hehehe... Ana nak share something dgn you all ni..It is about my other obsession --> SHOPPING!!yeayyyy....>_<


Cute kan logo De' Clique Boutique ni?

Zaman la ni..most of the people dah malas nak g shopping kat kedai2 dah..Yelah, da zaman hitech ni kan..dok je depan lappy masing2, google je barang pe nak..sume da de jual online da..Ana kt UK ni memang da bese beli barang online..senang!takyah nak angkut2  mcm nak tercabut kaki angkat berat2 sume barang2..just choose, click, then tunggu goyang kaki kat umah..tetibe, kreng2 (bunyi loceng), "miss,this parcel is for you",kate postman kt luar pintu umah!haha..bahagianye!!!~ jap2,kang de pula yg tanye nape nak kena angkut..yelah encik2 & mak cik2 sekalian, kat UK ni,sume kena jalan kaki je.bukan ley bawa kete g memane macam kat Malaysia even distance 100m je..1st,sebab x mampu beli kete.2nd, sbb memang culture kat sini jalan g memane..

Back to the main point,please!!~
Ok2..sori..Ana memang cani.suke bebel panjang2 utk mukadimah!>_< Cani cite die, Ana x sangka pula kat Malaysia pun business online ni da famous jg! Salah seorang usahawan yg berjaya itu,rupa2nya my BFF sendiri~Oh man..i'm so proud of you,girl...dalam diam2,rupenya memberku yg cun ini mempunyai bakat dalam business tu..tak caya die cun?ha..meh tengok gambar kitorg!~


Yg belah kanan nilah kawan sye, Mastura
(sila tutup mulut skang,sye tau die cun)


So,entry kali ini utk cite pasal barang2 yg Mas ni jual. Ana memang sangat2 suke dengan semua barang2 yg de dalam blog mas ni.Logo comey yg kat atas tu, logo butik dielah-->De Clique Boutique. Da r comey, menepati jiwa remajaku ini, pastu price barang2 memang sangat2 berpatutan,hokey? memang x dapatlah harga macam tu di kedai2 berhampiran anda..trust me..i always did window shopping to compare price..huhu..eyh,tak caye ke?meh kite view sikit barang2 yg de dalam blog ni..










Ha...Cool kan?sume de!dari handbag,dress, accessories ke wedges..semua ade! takyah nak susah2 pergi ke banyak2 kedai..all in one!perfect kot...phewiiittt..cayalah mas..~>_<...items lepas ni adalah Ana punye personal taste..LOVE IT!





Kawaie kan???siap ade brand Anna Sui lagi tu..Please r awk2 sume g visit blog Mas ni skang juga..yes..NOW!!!kalau tak,korang rugi bangat!..barang2 limited edition tau..(Oh,i love limited edition.So that,only a few people will have it!)..super elegant & exclusive for u,ok?bestnye2..if Ana de kat Malaysia,da banyak da borong ni..cepat2..Ana tengok sume barang sangat super fast being sold,hokey? aiiishh..malas nk celoteh panjanglah..silelah tengok sendiri..>_<

aligato'!tata~

Wednesday, 21 March 2012

My Pinky Moments

Posted by AnA_dew at 4:14:00 am 6 please drop your piece of mind here
Assalamualaikum..hoyla..

Pink is equal to AnA! sape setuju, sile angkat sepuluh jari,cepat!huhu..Ok Ana,nape tetibe cite pasal PINK ni?...Cani ceritanya..Ana memang slalunye akan bace blog2 sebelum tido..explore punye explore..tetibe tersinggah blog Pak Cek Biola..Thanks to him..sebab Ana berjaya jumpa contest yg sangat2 menepati jiwa Ana iaitu My Pinky Moments..That is sooo me-->AnA!


My Dream Contest....sile terharu skang..>_<
So, My Pinky Moments yg Ana nak share dengan awak2 sume adalah MOMENTO yg sangat2 bermakna untuk AnA! why? sebab, Ana dapat pergi ke tempat idaman Ana dari kecil iaitu SWITZERLAND! sile tutup mulut awk2 yg ternganga tu skang..hehe..time kasih..yeah baby,yeah..alhamdulillah..berkat usaha untuk meneruskan pengajian di luar negara, membuka ruang untuk Ana menjejakkan kaki ke tempat yg diidam2'n...

Switzerland memang terbaik!
Sambil berjalan2 dengan berpakaian lengkap ala2 Pinkish Barbie Doll, Ana dapat menikmati keindahan alam ciptaan Allah s.w.t. Even ana dress up striking PiNK polkadot, itu tidak menghalang Ana untuk mendaki puncak Le Saleve, Geneva. oh no baby..no..tiada pe yg dapat menghalang gegurl pink ini daripada menghayati kecantikan Mont Blanc yang diselaputi salji memutih, kemerduan bunyi burung2 bersiulan, kenikmatan menyedut udara yang menyamankan..oh,sangat perfect! i wish to stay there FOREVER!..aish..cakap banyak tarak guna Ana..bukti da sampai sane mane? ade2..no worries k? meh tengok gmbar ni..jangan silau dgn ke'PINK' nan Ana,sudahlah..hehe...enjoys~


Fashion n pose itu penting even kat puncak gunung,hokey?
(siap de reben
PINK lg)>_<
if suke gambar ni,sile like di sini-->Pic 1
Ha, amacam? tol x Ana cakap? cantik kan Switz? bertambah berseri view tu sebab de model PINK dalam tu..hehe..(xley perasan lg ke Ana)hekhek..x puas lg awak2 tengok gambar? nah!..Ana bg lg sekeping...

Bertambah perfect gegurl PINK ini bile bergambar dengan bantuan
Mr. Sunlight~

if suke gambar ni,sile like di sini--> Pic 2

So, inilah antara My Pinky Moments yg paling perfect dalam hidupku..Banyak lg sbnanyer (da namenye peminat pink tegar..>_<)..tapi,contest ni hanya terhad kepada dua gambar only..jadi,ini dululah setakat ni,hokey?..hihi..Ana harap, awk2 sume enjoy dengan My Pinky Moments in Switz ni...

To all my fellow friends and followers,
If rase Ana ni macam layak nak menang this contest, silalah like gambar Ana yg akan dikuar'n di Facebook My pinky Moments Contest ini nanti ye..Helping is Loving too, u know? >_<


Kepada pihak penganjur yg dihormati,
Terima kasih sebab bagi Ana untuk join contest yg Awesome ini.. My Pinky-->my identity & Moments-->my blog's identity (MOMENTO) ..Can you see? sangat2 kena di situ..So, thanks a lot! Aligato'..




Contest ini dianjurkan oleh Eyriqazz.Com danMadammondoq.com ditaja bersama
HazmanFadzil.Com , Alyzafisol.com , Blogr.my , Sharidawati.blogspot.com , 
Enveeus.Com  dan Syokkahwin.Com" 

Petua untuk sakit tekak MOMENTO

Posted by AnA_dew at 1:32:00 am 11 please drop your piece of mind here
Assalamualaikum..hoyla..


Sakit Tekak ?
Like this?
Gambar nak kontroversi aje..diriku ini sering kali dilanda sakit tekak @ SORE THROAT yg melampau..sensitif bebenor tekak ini kadang2.minum air sejuk ckit,da sakit..tak minum air banyak,sakit juga..minum air salah flavour pun,sakit juga!adoyai..bak kate mama aku, tekak org kaya (rakyat jelata biase je sbnanye)..haha..

Ape sakit tekak ni sbnanye? 
Silelah wat sujud syukur skang klau awk tak pernah merasa bahana sakit tekak...sudah?huhu..now,back to the definition-->sakit tekak ni disebab'n oleh serangan bakteria @ virus..what?oh man!!!!-_-'

Pe jd kalau da kena sakit tekak?
Even tekak kite kecil, tapi ley bagi affect yg sangat m'dalam kat badan kite kalau die tak sihat tau!awk x caye?ha...bace ni..bile sakit je tekak,awk2 b'kemungkinan BESAR akan mengalami :
  • demam-boleh melarat jd demam panas
  • batuk teruk
  • selsema
  • sakit2 sendi
  • rase tak bermaya
tak macholah kalau da jadi sakit seperti di atas kan?hoho...so,klau da t'kena sakit tekak tu,takkan nak duk diam je??kenalh cari ubat..biasanya, awk2 mesti g jumpa doktor,then dapat ubat hisap yg tak best & pahit tu kn?euuuwww..Ana tak suke makan ubat..so, Ana t'pksa cari inisiatif lain..ni lah yg nak share ni...

Petua AnA?
1. Minum air bunga kembang semangkuk
Atas permintaan ramai,ni Ana masuk'n gambar sebelum & selepas
bunga kembang semangkuk kembang...taraaaaaa!!!>_<

Nampak sedap kn?mmg dap pun!!



Senang je resepi die:
                   Bunga kembang semangkuk      segenggam
                   (scaphium macropodum)
                   Gula batu                    seketul
                   Air suam                     secukupnya

Campur'n semua bahan ke dalam satu mangkuk (mug pun boleh,tapi tak feel r sebab tak same dengan name 'semangkuk') dan biar'n bunga kembang semamngkuk tu berendam sampai kembang seperti gambar di atas. Lepas tu,ley r minum b'ulang2 kali smpai tekak rase lega. air ni m'bantu mnyejuk'n badan juga..rasa nyaman je lepas minum..tak caye? cube try,tengok cane..huhu..

2. Makan kicap berlimau

Limau2 ni nmpak mcm fresh sgt!~
Ni lagi simple. just ambil sudu, tuang kicap sampai penuh, then perah limau atas kicap tu..jangan ambil biji sekali..kang t'cekik, tak pasal2 dpt penyakit len pula kang..huhu..pastu,makan macam makan ubat batuk tu..trylah..siyes tekak akan rase lega gile!insyaALLah..

3. Minum teh berlada hitam

Serbuk lada hitam
Euuuwww..disgusting betul!itu yg kuar dari mulut Ana bile mama ajar petua ni..tp skali bile da try,pergh..jadi ketagih tu!!sebab tekak yg sakit ni, akan tros rase makin lega kena air teh berlada hitam ni..rase macam ala2 'mint' gitu..tak caye lg?hm,trylh wat dulu awk...hoho..sonang jo..wat air teh macam bese, tp kasi lbey pekat n kurang gula..then,taburlh lada hitam dalam teh tu..finally,minum!pergh..tgklah rase die cane bile mengalir ke dlm anak tekak..terbaik tu!!!!

4. Minum honey lemon

Gulllppp..dapnye!!!
Terbaik wa ckp sama lu!!!da r sedap, rupe pun sgt2 menarik! ok,ade trick ckit nk wat air honey lemon ni..utk mengelak'n khasiat madu t'jejas, madu ni kenalah dikacau dlm air yg biasa je suhunye..means,tak sejuk mcm kuar dari peti sejuk & tak panas mcm baru pas masak. got it? pastu,ley r perah'n lemon ke dlm air tadi...Honey Lemon juice ni bukan stakat lega'n sakit tekak, ia jg dpt menstabil'n suhu badan..amazing bukan???ha,ape lg?cpt2,sila cube...

Ana ni pengidap tegar sakit tekak ni..once a month mesti kena..so,ana tau macam mane seksanya bila kena sakit tekak ni..tu r sebabnya ana nak share dengan awk2 sume petua2 yg ana amal'n bile kena sakit tekak ni..trylh..mane tau b'kesan jg kat awk2 sume..insyaALLah..u'll never know until u try kn?

x rugi pape pun kalau try..so,gambate!

aligato'..tata~

Tuesday, 20 March 2012

Care for the brain MOMENTO

Posted by AnA_dew at 5:27:00 pm 2 please drop your piece of mind here
Assalamualaikum..hoyla~


Ni gambar pe kawan2?


Haaaa, da jawab da soalan kat gambar tu? GOOD!
So, sape yg jawab, OTAK / BRAIN, sila senyum dgn lebarnya skang!..itu maknanye, awak2 masih mampu berfikir & otak awak itu masih berfungsi dgn baik sekali, alhamdulillah..

Back to the main point--> Ana nak share Tips Utk Menjaga OTAK.. Ana pun ade try apply, alhamdulillah memang berkesan..

Otak? Ape tu? (bukan kepala hotak k?)hehe..
Awak2 sume tahu x bape banyak saraf yg de dlm otak awak?..klau x tau, xpe..meh sini ana bgtau.. de 14 juta saraf tau! haiyoookkk...byk kan? sile kagum skang...ok,da abes kagum da?hehe..awak da sedia maklum yg otak dlm kepala kite yg kawal sume pergerakan kite kn? so Ana,cane otak ni bagi arahan kat badan? senang je tuh (ceceh..berlagak tuu)..hehe..ok, cani..saraf2 yg berjuta2 td akn dpt aliran interaksi biolektrik dan seterusnya mempengaruhi 16 juta saraf tubuh yg lain! Ape benda pula interaksi biolektrik ni Ana? Interaksi sesama manusia taulah den (t'masuk pl loghat noghori). Da name pun interaksi kan? So, mcm saraf2 ni berkomunikasilh sesame sendiri..Biolektrik tu pl? Byk pl awk ni tnye kn?huhu..ala,bile saraf2 tu da communicate, dorg dance buzz2 mcm kne kejutan elektriklh (fakta ini hanyalah gurauan semata2).hehe.. Canilah,klau nk tau lebih m'dalam,sile tnye Mr. GOOGLE.hehe...


Proceed to the tips please--> ok2, ni ha tips2 yg Ana nk bg..sile explore~



1. Sila berzikir & mengaji selalu
Dulu kn, wan (panggilan utk my grandma) selalu panggil Ana, soh ngaji & b'zikir depan die.. Even smpai skang pun,bile Ana blk Msia..dlm hati pernahlh t'lintas cani, "menyanyi lg bestlh wan"..haiyook!!!x baiknye daku time tu..tp,tu dulu k?hehe..skang,rse b'syukur sgt sbb wan Ana ajar camtu dulu.baru skang tau kebaikan die..rupenye, bile kite repeat ckp benda yg sama, saraf2 yg b'juta2 dlm otak kite ni akn jd aktif & sihat. Lglah bile b'zikir & mengaji, dpt BONUS kot! da lar otak makin sihat, jiwa makin tenang pula tuu...soooo cool kn? So, silelah amal'n setiap saat, setiap masa, setiap hari. insyaALLah awk akn jd lebih geliga!huhu..



2. Gemuk? Silalh b'usaha utk turun'n berat badan
Can't you read?hoho..chill babe..
Ape pula kena mengena berat badan dgn otak ni Ana? eeh, sape kate x related? ade tau!! byk da kajian yg dilakukan..Org yg obesity ni, de kemungkinan besar dpt penyakit yg b'gelar MR. DEMENTIA. ha...takut x??? jap2 Ana,cane nak takut, sbb dementia tu pun x tau pe makna die!haiyokkk..pretend mcm tau,xley ka?hekhek.. jgn memain awk2 sume..mr dementia ni,name je sedap. tp rupenye, mcm harem..huhu.. npe? ha, sbb ni penyakit yg ley dikaegorikan sbg giloz, u know...haiyokkkk!! sile takut skang.. so,klau da rse mcm tomey ala2 teddy bear tu,silelh melawat gym @ mane2 park yg b'hampiran utk exercise! Gambate!>_<


3. Jemput makan kekacang & DARK chocolate bebanyak
Terliur i...

Yey!!!bab mkn2 ni yg Ana suke sgt nih!hahaha.. & i am a chocolate lover,u know?hehehe.. tp,skang ni,da state kn yg kena concentrate kat DARK choco, hokey?hehe.. nape tu? sbbnye, dlm dark choco ni, de satu bahan die tu name Miss Flavanoids..sapo pl miss nih?hehehe...die ni bagus kwn2..sbb, die tolong bg darah dlm salur darah memecut dgn pantasnye ke dalam otak kite & ley wat kite b'fikir dgn lebih waras pastu! pergh,hebat gile~ klau letak dlm enjin keto den agknye,ley pecut laju mcm F1 kot..huhu..(another silly jokes lg,i know)..hehe..yg MR. kekacang pl,npe nak kena mkn byk2?..ha..dlm kekacang ni de antioxidant Vitamin E kot!..sgt2lh bgs utk otak awk2 sume, ade fhm?hehe..




4. Tido secukupnya
Klau tido cukup ley jd secantik ni,
skang jg Ana tido!~

Dushuuummmm!!haha..tros terasa arahan ni utk diri sendiri.da nak wat cano.kojo den byk ha.cano nak cukup tido?haha..xpelah,meh kite kaji npe kne tido cukup2..lar..rupenye, bile kite tgh tido tu, otak kite tgh wat keje tau x? da klau x tido, cane otak kite nak wat keje die? dushuuummmm!!kena lg sebijik kt batang idung sndiri..hehe..keje pe pl yg otak kite wat tu? ok,cani..contohnye (chewahh lg) time awk de exam. awk sibuklh bace dgn byknye kn?haha..dgn harapan dpt ingt sume benda..slalu x t'jd, awk stay up, then trus g jawab exam? salah cara tu awk2 sekalian. awk kne tido dulu..sbb,time tido tulah, otak awk ni proses balik pe yg awk da bace, kaji & ingt pe yg patut...org yg wat cani da t'bukti lg b'jaya dari yg slalu x tido tu..Ana, den bukan songajo xmo tido,tp da x cukup maso!hahaha..sape soh study last minit? dusshuuummmm!kena lg sebijik..haha..


5. Minumlah air banyak2
Baby pun tau nak minum air byk2 tau!

Abeslah kembung perut nnt!ha, meh Ana nk tnye..lg sanggup tgk perut kembung ke @ lg sanggup ilang ingatan? ha, silelh jwb skang~lalalala.. de kajian mengatakan kalau badan kite kekurangan air, kite akn senang dpt penyakit PELUPA!hm...pernah x bile awk nak amik bawang, tetibe tersampai kt depan peti sejuk? pernah x bile awk nk buka pintu kereta, kunci kereta awk tetibe ilang nth ke mane? pernah x bile da malam, baru awk perasan yg awk x mandi satu ari? pernah x bile awk nk panggil mak awk, terpanggil name seluruh family dulu & finally baru dpt pnggil mak? klau pnah, haiyoookkkk!!!!! welcome to the PELUPA club! ha, klau xnk jd ahli tegar club ni, silalh minum air dgn byknye mulai skang..air mineral / air suam / air kosong (confuse nape kena 'kosong')..hoho...gulllpppp..gulllppp...errrrkkkkk..erkk.erkk.teet..(jgn minum smpi tersedak,sudah..x psl2 k.o pl nnt)..hoho..


Conclusion
Ok, cukuplah dulu 5 tips setakat ni..kang byk2 sgt kang, x t'buat pl kn? xmolah bace je awk2..trylh apply..sayangilah OTAK anda...hokey? Gud Luck!~

aligato'!tata~ 

Kelvingrove Park MOMENTO

Posted by AnA_dew at 12:54:00 am 14 please drop your piece of mind here
Assalamualaikum..


Ape kaba kamu2 sekalian..hehe..Ari ni,ana nak cite pasal salah satu 'tourist attraction' kat Glasgow ni...Tempat ini diberi nama (amboi,mcm nak bersajak pula) KELVINGROVE PARK.


Mule-mule,meh Ana cite pasal ape sebenarnya tempat ni dulu. Ok,dah namenye 'park' kan? Jadi,tempat ni de taman yg sgt2 cantik!Setiap kali Ana pergi ke tempat ni,ana akan rasa tenang & romantik sgt2 woo!hahahaha...


Pastu, Ana nak kongsi dgn kamu2 pasal sejarah taman ni..Taman ni direka khas oleh pekebun English yg berjaya iaitu Sir Joseph Paxton..Haa,jgn main2..nama mcm profesor,tetibe pekebun yg berjaya!hehe...Nak dijadikan cite,taman ni berfungsi sebagai penyambung bandar Glasgow di sebelah barat. Mereka2 yg b'tanggungjawab ke atas bandar Glasgow masa tu naklah bagi rakyat jelatanya tempat utk melepas'n segala perasaan yg t'pendam di dlm hati, tempat utk lari dari kerja dan tempat utk main kejar2 dgn anak2 masing2..haha..(ok,fungsi di atas telah ditambah tokok oleh Ana utk menyedap'n ayat!>_<).Berdasar'n pemerhatianku, (chewah) motif mereka2 itu telah pun berjaya!hoooreeeyyy!!~mmg rakyat jelata di sini telah mengguna'n segala kemudahan dan keindahan yg ade di taman ini sebaik mungkin...!cayalah~hehe..


Oleh itu,haha..Ana pun mengajak teman satu universitiku utk menemani Ana berjalan2 sambil menjalani sesi fotografi yg tidak bertauliah ke taman ini!


Tadaa!!! inilah kawanku itu.. namanye Adiba Ahmad.. die single lg..comey bukan?hehe..
nama manja die-->HADIBA TAJIMA
(sbb die suke pki tudung ala2 Hana Tajima)


Maka bermulalah pengembaraan kanak2 ribena kami ini..hehe..Mat Saleh2 kat sini sibuk bermanja2 dgn pasangan masing2, kami pula sibuk snap,snap sana,sini,sinun..huhu..potong tol!haha..


Pokok ni da macam rupa org nak terjun sungai da..
hoho...


Taman ni luas sgt!de dua bahagian..klau jalan2 pusing taman ni tiap2 ari,memang elok bebenor ler tu..makin kuruslah jwbnye..hehe..skang ni,nak kate musim bunga,mcm tak je sbb sejuk macam musim sejuk lg.adelah sebatang dua pokok yg berbunga..yg lain-->BOTAK!haha..cakap byk pun tarak guna..meh kite tengok gamba2 yg boleh membuat'n kamu2 rase nak terbang dtg sini sekarang jg!hehehe...>_<


Subhanallah,cantiknye ciptaan ALLah..kan?

Aktiviti bermain basikal giat djalan'n di sini..huhu..

Ana minatlah pokok juntai2 tu..mcm nak bawa balik umh je rase!hehe..

Ha,jgn memain..tupai kat sini romantik woo!!haha...

"lihatlah dunia,saya da masuk dlm blog Ana!yey!!"..adiba berkata2..huhu..

Bunyi air yg ley menjadi terapi telinga anda...>_*

Kat blakang taman ni,terletaknye sebuah universiti yg sgt antik!
University of Glasgow...(nnt ana akn cite psl uni ni pl k?)

Mat Saleh kat sini,pantang nampak matahari...
mesti nak berjemur..sampai jd 'tanned'!haha..
Ana xyh b'jemur pun,da mmg tanned da..=p

Tuan blog pun nak gak merasa b'gmba ala2 model
berlatarbelakang'n bunga2 'pink'!>_<

Adiba tgh b'siap sedia utk bertukar!!!=p

 Minah ni pandang Ana pelik je lepas amik gmba die ni..haha..
(best gile baca buku cite kat bwh pokok yg sgt cntik cani!!)

De org tgh shooting tuuu....
tema-->men2 gitar kat dlm taman..=)

Nak tunjuk kasut pink tu sbnanye..=p

cntik kn pokok ni?

bersungguh2 dak2 ni main..
nak join gakkkk!!!!

burrr..burrr...akak ni b'kata2 kepada burung2 itu..
burung2 itu m'jwb,errrrrkkkkkk,kenyang aku!hehe..



Sibuk gak minah 'in black' ni nak 'interframe'!haha


So,cane?de rase macam nak melawat taman ni x? bg ana,klau dtg Glasgow,macam wajib je g jln2 cuci mata kat taman ni...best tau!!! ana harap,kamu2 sume dapat info yg berguna dari saye-->Ana


Aligato'!..tata~
 

anadewMOMENTO Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review

Heart Chat Bubble